معاون پژوهشکده مطالعات دریاچه ارومیه عنوان کرد فازبندی دریاچه ارومیه موثرترین راه برای به نتیجه رسی

 

دریاچه ارومیه

معاون پژوهشکده مطالعات دریاچه ارومیه بر لزوم بهره‌گیری از تجربه متخصصان بومی در احیای دریاچه ارومیه تاکید کرد.

ناصر آق  اظهار کرد: به جای اینکه از تجربه متخصصان بومی استفاده و انجام طرح‌های تحقیقاتی را به دانشگاه‌های بومی واگذار کنند متاسفانه مجری طرح تحقیقاتی احیای دریاچه ارومیه دانشگاه تهران است.

وی خاطرنشان کرد: اگر تغییراتی که در درون دریاچه ارومیه روی می‌دهد را به درستی نشناسیم و برنامه‌های احیا را براساس تغییرات آن تدوین نکنیم برای احیای دریاچه ارومیه با مشکل مواجه خواهیم شد.

معاون پژوهشکده مطالعات دریاچه ارومیه با بیان اینکه وضعیت دریاچه ارومیه تعریفی ندارد، گفت: در سال 94- 95 با بارندگی‌های خوبی که صورت گرفت تراز دریاچه نسبت به سال قبل یک متر و 5 سانت افزایش یافت اما از سوی دیگر، تبخیر از دریاچه را نیز داشتیم.

وی ادامه داد: براساس مطالعات انجام شده سالانه یک متر تبخیر از سطح دریاچه ارومیه را داریم و با روش‌های در حال انجام، احیا دریاچه ارومیه به طول خواهد کشید و با افزایش بارندگی در مقطعی تنها دریاچه فصلی خواهیم داشت.

آق اظهار کرد: در مقایسه با شهریور سال گذشته اگر بخواهیم به تراز اکولوژیک برسیم باید 4 متر تراز را افزایش دهیم برای این کار هر سال باید 40 سانت افزایش تراز داشته باشیم. بدین معنا که در پایان بارندگی و ورودی از رودخانه‌ها، سطح دریاچه ارومیه یک متر  و 40 سانت باشد و اگر یک متر آن تبخیر شد 40 سانت سطح تراز افزایش یابد اما این امر کار ساده‌ای نیست.

آق تصریح کرد: آب دریاچه از نمک اشباع و گاهی به مرز فوق اشباع و غلظت نمک 400 تا 450 گرم در لیتر می‌رسد در چنین وضعیتی بلورهای نمک در سطح آب تشکیل و بهم چسبیده و ورقه های گردی مثل چیپس نمکی را بوجود می آورد و این ورقه‌ها زمانی که سنگین می‌شوند به بستر دریاچه ارومیه وارد می‌شوند.

وی ادامه داد: این وضعیت چندین سال است که اتفاق می‌افتد و قسمت‌های عمیق دریاچه را پر و وضعیت احیا را سخت‌تر می کند.

معاون پژوهشکده مطالعات دریاچه ارومیه با اشاره به اینکه پیش بینی می‌شود در بستر دریاچه ارومیه 5 میلیارد تن نمک وجود دارد، اضافه کرد: این نمک‌ها عمدتا در مناطق عمیق دریاچه رسوب و قسمت‌های عمیق را پر کرده و به همین دلیل بستر دریاچه صاف و صاف‌تر شده است و این اتفاق ناگواری است لذاباید مطالعات دقیقی در این خصوص انجام شود.

وی ادامه داد: باید درخصوص چگونگی لایه‌بندی و رسوبات دریاچه ارومیه مطالعات دقیقی صورت گیرد. چنانچه رسوبات رودخانه‌ای بر روی لایه‌های نمک دریاچه ارومیه قرار گیرد کار احیا را با مشکل مواجه می‌کند چرا که لایه‌های نمکی در رسوبات حل نشده و عمق برنمی‌گردد و ظرفیت و گنجایش دریاچه کمتر می شود.

آق افزود: در حال حاضر گنجایش دریاچه ارومیه کمتر شده چرا که با افزایش تراز یک متری در سال جاری وسعت دریاچه 5 برابر افزایش یافته چنانکه تراز 2 متر افزایش یابد چه اتفاقی روی خواهد داد بنابراین توجه به این موضوع بسیار جدی است.

آق فازبندی دریاچه ارومیه را موثرترین راه برای به نتیجه رسیدن آن عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه اگر عرض محیط کاهش یابد احیای آن قسمت نیز موفقیت‌آمیز می‌شود باید در فاز نخست، قسمتی از دریاچه را که نمک در آن ته نشین شده است احیا کرد.





تاريخ : جمعه 21 آبان 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |